kung fu chi gong

Published on 01/12,2017

Из Википедије, слободне енциклопедије

Чи кунг (енгл. Qigong) је облик кинеске медицине, и представља координацију различитих шема дисања са разним физичким ставовима и кретањима тела. Чи кунг се углавном учи ради одржавања здравља, али се може практиковати и као терапеутска интервенција. Различите форме традиционалног чи кунга су такође облици кинеских борилачких вештина, углавном унутрашњег система борбе (енгл. nei chia).

Тренутно, постоји више од три хиљаде различитих стилова и школа чи кунга. Чи кунг се базира на традиционалном кинеском веровању да тело поседује енергетско поље, које ствара и одржава природни дах тела, чи. Чи значи дах, или дисати (на мандаринском кинеском), и он тело одржава живим. Кунг значи рад или техника. Чи кунг је стога „техника дисања“, или уметност дисања у циљу постизања и одржавања доброг здравља. У борилачким вештинама, помоћу чи кунга се постиже боља координација покрета и издржљивост тела.

Ставови према основама чи кунга се разликују. Већина западних медицинара, многи корисници традиционалне кинеске медицине, као и кинеска влада, виде чи кунг као вежбе дисања и кретања, са могућим корисним дејством у виду смањења стреса. Други виде чи кунг као више метафизички појам, и тврде да вежбе дисања и кретања могу утицати на основне силе универзума.


Trackback URL

http://www.blog.rs/trackback.php?id=290646

Leave a Reply

Dodaj komentar

Zapamti me

One Response to kung fu chi gong